Uleiuri esențiale doTERRA
Uleiuri esențiale doTERRA l Difuzoare doTERRA l Prețuri și pachete doTERRA
Uleiuri esențiale doTERRA, prețuri, pachete și detalii

Categorii produse 

Difuzoare

Amestecuri

Uleiuri

Pachete

Plantele aromatice și uleiurile esențiale
25 octombrie 2021

Plantele aromatice și uleiurile esențiale

 Plantele aromatice sunt plantele medicinale sau nemedicinale care au parfum. Acestea sunt utilizate în scopuri terapeutice, alimentare, igienă, în cosmetică și în parfumerie.

 Din plantele aromatice obținem fie extracte vegetale (fitoterapie), fie uleiuri esențiale sau hidrolați (aromaterapie) mai mult sau mai puțin bogate în compuși aromatici.

 Plantele aromatice conțin compuși odoranți în unul sau în mai multe din organele producătoare (semințe, rădăcini, scoarță, ramuri, frunze, flori, fructe,...). Acești compuși dau plantei printre altele, parfumul și proprietățile sale specifice.

 

Compușii aromatici

 Situați în diferite organe (sau părți) ale plantelor aromatice cum ar fi frunzele, florile, scoarța, rădăcinile, semințele, fructele/coaja..., formează un produs numit în botanică "esență". Aceasta se găsește în țesuturile vegetale specializate în sinteza de substanțe specifice:

  • celule secretoare izolate (pin, brad,...);
  • peri secretori (lavandă fină);
  • pungi (coajă de citrice).

 

 Compușii aromatici se caracterizează prin: complexitate (până la 200-300 de compuși într-un ulei esențial), solubilitate într-un corp gras și în alcool, greutate moleculară mică și volatilitate.

 Au rol olfactiv de hormoni vegetali, cât și rol protector pentru plantă. De exemplu: atragerea insectelor polenizatoare, protecția de arsurile solare, alungarea prădătorilor, lupta împotriva maladiilor.

 În aromaterapie, acești compuși aromatici sunt cei care dau proprietățile, măsurile de precauție și concentrația uleiurilor esențiale și hidrolaților.

 

Esența

 Compușii odoranți se găsesc în pungile cu esență situate în coaja proaspătă (sau în pericarpul proaspăt, partea colorată a fructului) a citricelor. De exemplu, când decojim o portocală rupem coaja (pielea portocalei). Pungile se sparg sub presiunea degetelor noastre, apoi ne curge pe mâini un lichid care nu este altul decât esența de portocală dulce.

 

Ce este un ulei esențial?  

 Uleiul esențial sau uleiul volatil este fracțiunea odorantă extrasă din planta aromatică prin diferite procedee: distilarea cu vapori de apă, hidrodistilarea, hidrodifuziunea, extracția prin fluide supercritice.

 Esența și uleiul esențial sunt lichide volatile, solubile în uleiurile vegetale și în alcool, dar nu în apă. Nu conțin corpi grași ca uleiurile vegetale, ci compuși odoranți ce aparțin unor familii chimice specifice (terpenoide și derivați din fenilpropan).

 

Ce este un hidrolat?

 În urma distilării cu vapori de apă a plantelor aromatice se obțin uleiuri esențiale și hidrolați sau ape florale. Acestea din urmă corespund vaporilor de apă condensată. 

 De preferat termenul de "hidrolat" celui de "apă florală". Efectiv, hirdolatul este rezultatul distilării, ceea ce nu este tot timpul adevărat în cazul apei florale. Compoziția lor este diferită de cea a uleiului esențial obținut simultanm totuși găsim în acestea un procent mic de ulei esențial (0,2 - 2% în medie).

 Vrei să încerci un ulei esențial? Caută în magazinul nostru sau contactează-ne dacă vrei să-ți trimitem o mostră cadou.

 

Bibliografie:

  • Marele ghid al uleiurilor esențiale, dr. Fabienne Millet

 

 

  Daniel Cozma

Urmărește-ne și pe

Conținutul acestui site are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic sau tratamentul prescris de acesta.

Uleiuri esențiale doTERRA l Uleiuri doTERRA l Produse doTERRA
Uleiuri esențiale doTERRA l Uleiuri doTERRA l Produse doTERRA

Uleiuri esențiale doTERRA l Wellness Advocate (10461051)

Uleiuri esențiale doTERRA l Uleiuri doTERRA l Produse doTERRA
Produse doTERRA.
Produse doTERRA.
Produse doTERRA. Magazin doTERRA.