Daniel Cozma
Arzându-se la mână când o explozie se declanșează în laborator, acesta o introduce într-o baie de ulei esențial de lavandă oficinală și constată calmarea imediată a durerii, urmată de o cicatrizare rapidă, fără sechele și fără suprainfecție.
Acesta decide apoi să studieze uleiurile esențiale și proprietățile lor: antiinfecțioase, anesteziante locale, cicatrizante...
Medicina convențională și aromaterapia
Este foarte important de precizat că medicina convențională și aromaterapia nu sunt în competiție. Acestea sunt complementare.
Uleiurile esențiale au diferite utilizări:
• terapeutică
• plăcere, stare de bine, parfum
• îngrijirea corpului și feței
• aromatizarea mâncărurilor
• igiena casei
Aromaterapia...
Din cuvântul grec aroma, "miros" și therapia, "îngrijire", acest termen se referă la utilizarea uleiurilor esențiale, esențelor și hidrolaților obținute din plantele aromatice pentru uz medicinal, pentru a trata sau a preveni anumite patologii.
Aromaterapia are acțiunea de a menține starea de sănătate. De exemplu, în perioadele de gripă, purificând atmosfera cu uleiuri esențiale ajutăm la prevenirea gripei sau împiedicăm contaminarea întregii familii.
Mirosurile nu ne lasă indiferenți și ne pot modifica comportamentul. Parfumarea este un gest străvechi care a existat mereu. Este asociat unei identificări sociale și unei noțiuni de plăcere pentru sine însuși și pentru cei din jur. Parfumul este utilizat în scop cosmetic, pentru plăcere sau pentru a parfuma, pentru a dezodoriza o încăpere.
...nu este fitoterapie
Din cuvântul grec phytos, "plantă", fitoterapia este o terapie care utilizează părțile plantelor medicinale (frunze, flori, scoarța, rădăcini, semințe, fructe/coajă...) aromatice sau nearomatice sau formele lor imediat derivate excluzând principiile active izolate ale extracției pure.
Există numeroase moduri de utilizare: ceaiuri de plante, capsule din extract sau din pudră, tinctură, macerat glicerinic, extract de plantă standardizată, suc de plante... Fiecare dintre acestea au concentrații diferite ale compușilor activi, ceea ce explică eficiența și utilizarea lor. Să știți că plantele medicinale nu au nici acțiunea nici intensitatea farmacologică și clinică ale uleiurilor esențiale.
Fitoterapia și aromaterapia sunt deci complementare: este ușor și chiar recomandat să le asociați în multe cazuri (patologii și cosmetică). Amândouă sunt pe lista medicinei globale naturale.
➔ Magazin cu uleiuri esențiale
Bibliografie:
• Marele ghid de uleiuri esențiale, dr. Fabienne Millet.
Daniel Cozma, Wellness Advocate.
Urmărește-ne și pe
Conținutul acestui site are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic sau tratamentul prescris de acesta.
Uleiuri esențiale doTERRA l Site creat de Daniel Cozma